
De Basisprincipes van Google Ads: Hoe Begin Je met SEA?
Wil jij bovenaan in Google staan? Met Search Engine Advertising (SEA) via Google Ads bereik je direct klanten die op zoek zijn naar jouw product of dienst. In deze blog ontdek je hoe je een effectieve campagne opzet: van doelstellingen bepalen en zoekwoordenonderzoek tot het schrijven van sterke advertenties en het analyseren van je resultaten. Begin slim, schaal snel en haal alles uit je marketingbudget. Klaar om te starten? Lees verder en ontdek hoe jij succesvol adverteert met Google Ads!

Search Engine Advertising (SEA) is niet te missen in de wereld van online marketing, het is een van de krachtigste manieren om je bedrijf zichtbaar te maken. Google Ads is het meest gebruikte platform voor SEA, advertenties van bedrijven worden getoond aan gebruikers die zoeken naar specifieke producten en diensten. Om bovenaan te komen staan is het essentieel om te weten hoe een goede campagne wordt ingesteld.
Met de toekomst van zoekmachines in gedachten, is het belangrijk om niet alleen je huidige SEA-strategie te optimaliseren maar ook ontwikkelingen te volgen.
Wat is Google Ads en waarom zou je het gebruiken?
Google Ads is een platform waar bedrijven advertenties kunnen plaatsen. De advertenties komen op de resultatenpagina van Google Search en andere websites binnen het Google Netwerk. SEA is erg belangrijk, dit zorgt ervoor dat je advertentie direct verschijnt wanneer gebruikers zoektermen invoeren die gerelateerd zijn aan jouw product of dienst. Hierdoor bereik je potentiële klanten die al op zoek zijn naar jouw aanbod, dit noemen we ook wel pull-marketing. Welke over het algemeen een hogere conversie kent dan push-marketing.
Met Google Ads betaal je alleen wanneer iemand op jouw advertentie klikt, dit heet het pay-per-click (PPC) -model. Dit model is erg gunstig en flexibel omdat je je budget kunt aanpassen aan jouw behoeften en prestaties. Verder betaal je dus ook niet voor het aantal weergaven van jouw advertentie, wat over het algemeen wel het geval is bij social-media campagnes.
De eerste stappen voor het opzetten van een campagne:
Het begin van een succesvolle Google Ads-campagne start bij het maken van een helder doel. Wil je meer websitebezoeken genereren, leads verzamelen, de verkoop stimuleren, of juist naamsbekendheid opbouwen? Na je doel te hebben vastgesteld kun je beginnen met het opzetten van je campagne.
Daarna kan je verder met het kiezen van een campagnetype, Google Ads biedt namelijk verschillende campagnetypes, zoals Zoekcampagnes en Display, Video en shopping. Voor beginners is een Zoekcampagne meestal de beste keuze. Door gebruik te maken van deze campagne worden jouw advertenties getoond aan mensen die opzoek zijn naar jouw product of dienst.
Heb je je campagnetype gekozen? Dan is het tijd om je budget in te stellen. Dit is een dagelijks bedrag, het maximale bedrag dat je per dag wilt uitgeven aan de campagne. Daarna heb je de keuze uit 2 biedstrategieën, ''maximaliseer klikken'' of ''doel-CPA'' (kosten per acquisitie). Voor beginners is het een goede keuze om voor ''maximaliseer klikken'' te kiezen, Google zorgt er dan voor dat je zoveel mogelijks kliks genereerd binnen je budget.
Zoekwoordenonderzoek
Zoekwoorden zijn hoofdzakelijk voor het succes van je Google Ads-campagne. Door zoekwoorden nauwkeurig te selecteren, zorg je ervoor dat je advertenties worden getoond aan de juiste gebruikers.
De juiste zoekwoorden kan je vinden door te beginnen met een brainstormsessie waarin je bedenkt welke zoekwoorden potentiële klanten zouden gebruiken om jouw producten of diensten te vinden. Gebruik bijvoorbeeld Google's eigen Keyword Planner om zoekwoorden te ontdekken en te zien hoeveel volume en concurrentie er is op bepaalde termen. Op basis van deze statistieken, kunnen er weloverwogen keuzes gemaakt worden in zoekwoorden.
Er zijn ook negatieve zoekwoorden die je kan toevoegen aan je campagne, hiermee voorkom je dat je advertenties onnodig worden weergegeven voor zoekopdrachten die geen klanten opleveren. Stel dat je een boekenwinkel hebt die geen e-books verkoopt; door ''e-book'' toe te voegen als negatief zoekwoord voorkom je dat klanten jouw boeken zien wanneer ze dat zoekwoord gebruiken.
De juiste boodschap kiezen
Wanneer je de juiste zoekwoorden hebt gevonden is het tijd om de campagne op te stellen, een Google-zoekadvertentie bestaat uit een: Kop, beschrijvingsregel en zichtbare URL. De kop van de campagne moet meteen de aandacht trekken en relevant zijn voor de zoekwoorden. Een sterke CTA (call-to-action) kan helpen om de klant te overtuigen tot klikken.
Om je boodschap nog te versterken is het belangrijk dat de advertentie overeenkomt met de content van de landingspagina. Als een consument een ''kinderboek'' heeft gezocht en terecht komt bij jouw advertentie, verwachten de klanten een pagina te zien van een kinderboek. Dit zorgt voor een betere gebruikerservaring en verhoogt je kwaliteitsscore, wat gepaard gaat met een hogere conversie.
Resultaten analyseren
Wanneer je campagne loopt, is het belangrijk om de prestaties regelmatig te monitoren en nodige aanpassingen te doen.
Google Ads biedt verschillende tools waarmee je de effectiviteit van je campagne kan meten, zoals klikfrequentie, kosten per klik en conversieratio. Door deze statistieken te analyseren, kun je zien welke elementen in een campagne goed presteren en welke je zo nodig kan verbeteren.
Net als bij meetbare resultaten in andere marketingkanalen, draait SEA om het doorlopend optimaliseren van je campagnes.
Op basis van deze analyse kan het budget bijgesteld worden. Voor zoekwoorden die goed presteren kun je een hoger budget instellen om meer verkeer te genereren. Dit geldt ook voor minder succesvolle zoekwoorden, je kunt het bod verlagen of verwijderen.
Dit betekent niet dat de hele campagne moet worden omgegooid, maar je kunt aan de bestaande campagne nieuwe zoekwoorden toevoegen en/of verwijderen. Hiermee optimaliseer je de uitkomst en test je tegelijkertijd nieuwe strategieën.
SEA is dus een proces van leren en aanpassen, durf te experimenteren en te analyseren. Begin dus met een klein budget en breid je budget uit naarmate je kennis en campagne groeit. Door de bovenstaande principes toe te passen zet je een stevige eerste stap richting een succesvolle Google Ads-strategie.
Klaar om je eerste Google Ads-campagne te lanceren? Neem contact met ons op en wij helpen jou om het meeste uit je campagne te halen!